ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απόλυτα καταδικαστέες οι επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

«Απόλυτα καταδικαστέες» χαρακτηρίζει τις επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κάνει λόγο για ένα επικίνδυνο περιστατικό.

Δείτε: Κύπρος: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στη Νεκρή Ζώνη – Διεθνείς διπλωματικές αντιδράσεις (βίντεο)

«Το σημερινό επικίνδυνο περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει σταθερή πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τερματισμό αυτής της επικίνδυνης πολιτικής» τονίζει χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Κυρίως, τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ενεργητική στήριξη της επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κρανς Μοντανά» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα/Πυλώνα, καθώς οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή. Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και Τουρκοκύπριοι στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν σε 11 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης με κλωτσιές και σπρωξήματα.

Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία, ενώ ανάλογη ήταν η αντίδραση του προέδρου του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ καθώς και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

Οι σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) που παρεμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης και γενικότερα η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην εν λόγω περιοχή, είναι απόλυτα καταδικαστέες. 

Το σημερινό επικίνδυνο περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει σταθερή πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τερματισμό αυτής της επικίνδυνης πολιτικής. 

 Κυρίως, τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ενεργητική στήριξη της επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κρανς Μοντανά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί